Sous vide gép, készülék
Sous vide ételek
A sous vide ételkészítés egy professzionális főzési eljárás. Minőséget tekintve tudjuk, hogy neves chefek hosszú évtizede használják ezt a technológiát. Természetesebb ízek, magasabb vitamin és ásványi anyag tartalom érhető el és nem fog túlfőni az adott étel a megfelelő beállítások alkalmazásával. Nyers állapotban a húsok is formázhatóak, ha így alkalmazzuk a sous vide technológiát a hús például szép henger alakú marad. Gazdasági előnyöket elemezve megállapíthatjuk, hogy annak ellenére, hogy a technológia bevezetése anyagi befektetéssel jár, hozadéka többféle gazdasági mutatón keresztül mérhető mint: az ételkészítésben a súlyveszteségben történő változások 30%-ról 4-5%ra csökkenthetők. A konyha munkaerő gazdálkodásában: Selejt csökkentése, hiszen a sous vide eljárással készített ételek hosszabban eltarthatóak, mint a klasszikus technológiával készített és tárolt ételek, valamint szállítási stabilitásuk is kiváló. A tárolási idő bizonyos esetekben akár 21 nap is lehet.
Sous vide főzési eljárás
A sous vide főzési technika lényege, hogy egyszerű használat mellett mindig biztosítható a kiváló minőség és a gyors elkészítés. Az alapanyag kíméletesebb főzésen megy keresztül, aminek köszönhetően természetesebb és eredeti ízei fognak dominálni. Magasabb vitamin és ásványi anyag tartalom garantált a sous vide technológia alkalmazásával, nem fog túlfőni, kiszáradni a kedvenc étele. Mindig ugyanolyan tökéletes lesz az étel a megfelelő beállításokés a professzionális sous vide gép és a vákuum gép használatának köszönhetően.
Személyesen 2004. óta használom a sous vide főzési eljárást, ami hozzásegített, hogy tökéletesen kidolgozott ételeket készítsek el a vendégeim részére.
Sous vide főzés a gyakorlatban
1) Hús pácolása érlelése 3%-os sóoldatban kell helyezni a húst 24 órára, majd hideg vízben leöblíteni és/vagy fűszerekkel pácolni vákuum alatt
2) Hús formázni kell igény szerint (folpack segítségével hengerre formázás), ekkor a következő lépés, az elősütéskimarad..
3) Hús elő kell sütni kevés zsiradékban magas hőmérsékleten egy serpenyő vagy rostlap segítségével (oldalanként 30-40mp míg kérget kap a hús felülete).
4) A húst le kell hűteni és vákuumgép segítségével légmentesen becsomagolni. Fontos, hogy a vákuum alatti alacsony hőmérsékletű főzéshez az ételt csak egy sorban helyezzük el, azonos méret szerint csomagoljuk a vákuum tasakban, hogy egyenletesen készüljenek el a sous vide főzés során.
5) A sous vide gépben kontrollált hőmérsékleten vízfürdőben készítjük el az ételt (alapvetően elmondható, ha rózsaszínűre szeretnénk elkészíteni a húst, pl. kacsamell, sertés szűz, akkor 56-58°C hőmérséklet tartományt kell beállítani míg,ha átsütve szeretnénk elkészíteni, akkor 63-65°C-ra állítjuk be a sous vide gépet, pl.csirkemell, sertéstarja. A szuvidolás ideje a hús szerkezetétől és a minőségétől is függ. általában 40 perctől 20 óráig terjed.Ha nem rögtön szeretnénk fogyasztani az ételt, hanem csak előkészítettük, akkor a lehűtés következik 3-5°C-ra, majd azt el kell tárolni megfelelő módon. A visszamelegítést, regenerálást a főzési hőmérsékletre szintén a sous vide gépben javasolt elvégezni.
6) Kibontás a vákuum zacskóból és újra kérgesíteni kell a húst magas hőmérsékleten.
7) Hús pihentetni kell 2-3 percig 45-50°C-os melegben.)
8) A hús a fajtájának megfelelően szeletelve vagy egészben kell tálalni.
Az egyik leggyakrabban vásárolt termék vonalunk a Sirman Softcooker sous vide gép család. A termékcsalád műszaki adatainak áttekintésével képet kaphat a különböző kapacitások és egyéb paraméterek alakulásával kapcsolatban.
Sirman Softcooker ipari sous vide gép műszaki adatok
Modell |
Softcooker S 2/3 GN |
Softcooker S 1/1 GN |
Teljesítmény |
watt 1150 |
watt 1700 |
Áramforrás |
1ph |
1ph |
Hőmérséklet |
°C 24 ÷ 99 |
°C 24 ÷ 99 |
Űrméret |
lt 16,5 |
lt 26,5 |
Töltési szint |
lt 14 |
lt 22 |
X |
mm 390 |
mm 565 |
Y |
mm 360 |
mm 360 |
H |
mm 300 |
mm 300 |
Nettó tömeg |
kg 11,5 |
kg 15 |
Szállítási méret |
mm 460x530x370 |
mm 700x470x410 |
Bruttó tömeg |
kg 14 |
kg 18,5 |
HS-CODE |
85161080 |
A sous vide főzés, ételkészítés megismerésére telefonon és személyesen is van lehetőség, konkrét Ön által választott példán keresztül.
Kívánunk Önnek élményben és újdonságokban gazdag, kellemes főzést és sikereket, amiket vendégei minden bizonnyal gyakran vissza fognak jelezni!
Vissza a nagykonyhai gépek és berendezések WEBSHOPUNK tetejére az ipari sous vide gép oldalról >>>